Το πρωί της Δευτέρας ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου, για την υπόθεση του ποδηλατοδρομίου Χανίων.

Η κυβέρνηση, προσπερνώντας με ταχύτητα από τα λόγια σε πράξεις και ενέργειες, δηλώνει όχι μόνο την επιθυμία της, αλλά και την απόφασή της να προχωρήσει μέχρι το τέλος, ρίχνοντας φως στις σκιές, ανοίγοντας δρόμο στην δικαιοσύνη. Για να αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν, και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι και να είναι.

Ανασύροντας ένα ακόμα σκάνδαλο, καταχωνιασμένο κατά το παρελθόν, με την σειρά του, σε κάποια συρτάρια. «Το πάρτι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας απόλυτα το στίγμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς συνθήματα και μεγάλα λόγια, αλλά με σχέδιο και βούληση, στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη νομιμότητα και τις ριζικές αλλαγές.

«Διαλέξαμε την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε», τόνισε με αποφασιστικότητα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιούλιος Συναδινός, κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, αναφορά στο παρόν και κυρίως μιλώντας για το μέλλον. 
Ο 55χρονος ΓΓΑ, εκπαιδευτικός και αθλητής, μίλησε για όλους και για όλα, δεν κρύφθηκε πίσω από τις λέξεις. Αναφέρθηκε με στοιχεία στα μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στον ελληνικό αθλητισμό, που «κρέμονται» στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων, μίλησε για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τις σχέσεις με την ΕΠΟ και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, τους παράγοντες, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας, τη βία, αλλά και τα νέα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού, τα νέα παιδιά και το μέλλον που τους αφορά. Ετσι κι αλλιώς, αν η αφορμή ήταν το σκάνδαλο με το ποδηλατοδρόμιο Χανίων και η μήνυση που ακολούθησε, οι αιτίες για μία τέτοια συζήτηση, ήταν πολλές...

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΛΙ ΣΤΑ SPECIAL OLYMPICS, ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡ: Βρισκόμαστε μπροστά μία διαδικασία-προσπάθεια που εξελίσσεται για την αποκάλυψη σκανδάλων, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία υπευθύνων. Η μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χανίων δεν είναι η πρώτη και αντιλαμβάνομαι, θα ακολουθήσουν και άλλες.
-"Πραγματικά, η πρώτη κατατέθηκε το 2015 στην Βέροια, αφορούσε το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και αναφερόταν σε κακοδιαχείριση με πιθανές παράνομες πράξεις οικονομικού και διοικητικού χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι εμφάνιζε ετήσια έσοδα 1000 ευρώ (!). Μετά από έλεγχο διορίστηκε να διοίκηση και αποκαλύφθηκαν παρανομίες. Ακολούθησε η διαβίβαση του πορίσματος το Φθινόπωρο του 2015, για την οργανωτική επιτροπή των Special Olympics, με σοβαρές κατηγορίες για οικονομικές παραβάσεις, που αφορούσαν δεκάδες εκατομμύρια. Εγινε μηνυτήρια αναφορά για το κολυμβητήριο των Χανίων. Είχε λεηλατηθεί και υποστεί φθορές και έγινε προσπάθεια να το κουκουλώσουν, μέσω παραχώρησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεν είναι σε λειτουργία, θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο κολυμβητήριο, αλλά είναι κλειστό. Για να λειτουργήσει το 2015, υπολογίστηκε ότι χρειάζονταν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα έγινε μηνυτήρια αναφορά για το ποδηλατοδρόμιο Χανίων. Πρόκειται για μία εγκατάσταση η οποία δημοπρατήθηκε το 2002 κι έπρεπε να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο το 2004. Το ποσό που δαπανήθηκε για την κατασκευή του ήταν 3.638.000 ευρώ, βεβαιώθηκε η «ποιοτική» του κατασκευή και αποπληρώθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν ημιτελές και σήμερα, παραμένει ένα επικίνδυνο γιαπί".

ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΘΗΚΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΕΡ: Είναι πολλά, θα υπάρχουν περισσότερα. Ακολουθούν και άλλα;
-"Ναι. Μην ξεχνάμε βεβαίως επίσης το μέγα σκάνδαλο με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας . Το ελληνικό κράτος έχει δαπανήσει από το 2007 μέχρι σήμερα 31.800.000 ευρώ (!). Tα τελευταία 11 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2015. Κι όμως το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας δεν υπάρχει. Δεν έγινε ποτέ. Ακολουθούν σίγουρα και άλλα. Δεν σταματάμε. Αλλά πάμε βήμα βήμα, ένα ένα. Όταν γίνει στο άθροισμα αυτών που κατασπαταλήθηκαν, μπορεί να ξεπερνούν τον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου. Και έχουμε δικαστικές αποφάσεις, που έρχονται, η μία μετά την άλλη. Πληρώνουμε για έργα του 2004".

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2004

ΕΡ: Ο κόσμος γνωρίζει ή υποπτεύεται τι έγινε το 2004, θέλει να πιστεύει όμως πληρώσαμε μέσα σε αυτά τα επτά δύσκολα χρόνια. Είναι έτσι;
-"Όχι. Τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί τώρα τελεσιδίκησαν πολλές δικαστικές αποφάσεις και προσφυγές εταιρειών που είχαν αναλάβει Ολυμπιακά έργα. Πήγαν σε δεύτερο-τρίτο βαθμό, διοικητικά εφετεία, Αρειο Πάγο και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Πληρώνουμε για το ποδηλατοδρόμιο, το κολυμβητήριο, την αισθητική ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του ΟΑΚΑ, την εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών..."

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΤΙΩΝ ΜΕΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ

ΕΡ:Οι ενέργειες και οι κινήσεις που γίνονται πλέον από την Πολιτεία εμπεριέχουν κάποια μηνύματα; 
-"Υπάρχει ένα διπλό μήνυμα: Χρειάζεται να υπάρξει νέμεσις. Όταν ο κόσμος υποφέρει και προσπαθεί να εξασφαλίσει την διαβίωσή του, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι αυτοί που οδήγησαν την χώρα σε πτώχευση να απολογηθούν κα να καταλογιστούν ευθύνες. Είναι απόφαση της ελληνικής πολιτείας, αλλά χρειάζεται να βοηθήσει και η δικαιοσύνη. Να μην μένουν οι φάκελοι στα συρτάρια. Μεγάλο μέρος της κατάστασης που βρισκόμαστε τώρα, ακουμπάει και στον αθλητικό τομέα. Προσωπικά εκτιμώ ότι αν το μεγάλο μέρος των αιτιών για την πτώχευση της χώρας βρίσκεται στον τομέα των εξοπλιστικών, δεύτερος είναι ο τομέας της Υγείας, τρίτος είναι σίγουρα ο αθλητισμός με τις διαχρονικές πελατειακές σχέσεις, το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε επί δεκαετίες και φυσικά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας".

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Ερ: Ποια είναι τα αντανακλαστικά σε όλα αυτά;
-"Είναι ξεκάθαρο: Το πάρτι τελείωσε. Eχουμε διαλέξει την όχθη του αθλητισμού που θέλουμε. Αθλια δημόσια γήπεδα, εθνικά αθλητικά κέντρα, παρατημένα, χωρίς αδειδότηση, δίχως προσωπικό, κυρίως τεχνικούς, με τεράστια χρέη στη ΔΕΗ. Σε αυτά τα δύο χρόνια, αποπληρώθηκαν πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 17 από τα 19 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που είναι στην αρμοδιότητά μας. Εκκρεμούν ρυθμίσεις σε δύο, στα Ιωάννινα και την Πάτρα. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τραγική κατάσταση των αθλητικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή στη μεγαλούπολη από την οποία προήλθαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί αθλητισμού επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστική η εγκατάλειψη την οποία προσπαθούμε με τους σημερινούς πόρους να διορθώσουμε. Και στα τρία κολυμβητήρια για παράδειγμα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, κληρονομιά αυτών που σήμερα μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο ασκώντας κριτική αντί να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να ζητήσουν συγνώμη από την αθλητική κοινωνία. Ξεκινώντας από το Ποσειδώνιο, όπου ανακαλύψαμε ότι έχει χτιστεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γι αυτό και έχει σοβαρά προβλήματα στεγανότητας, που προσπαθούμε τώρα να διορθώσουμε. Σε πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, που αναλαμβάνουμε να αποκαταστήσουμε, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που θα την περιέγραφα όπως ένας γιατρός που πρόκειται να χειρουργήσει ένα ασθενή με καρκίνο, όταν τον ανοίγει διαπιστώνει πως υπάρχει μετάσταση σε δέκα ακόμα σημεία. Πολλά γήπεδα έχουν νομικές εκκρεμότητες. Όπως στο εθνικό κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ΓΓΑ, σχετικά με το που ανήκει. Το Καυτανζόγλειο στάδιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν έχει παραδοθεί από το 2004. Το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά από την κυβλέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Έως τότε λειτουργούσαν χωρίς άδεια από το 2004! Το αντίστοιχο ποδηλατοδρόμιο από αυτό των Χανίων που βρίσκεται στα Τρίκαλα, έμεινε χωρίς πίστα διότι η ξυλεία που την κάλυπτε έγινε καυσόξυλα. Στο Πατουλίδειο γυμναστήριο στη Φλώρινα σήμερα φυλάσσουν ζωοτροφές. Το κλειστό γυμναστήριο στο Αμύνταιο παραμένει στα μπετά από το 2004. Είναι χαρακτηριστικές οι τρύπες που υπάρχουν στη Βέροια και στη Λαμία αντί για κολυμβητήρια, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όλα στον αέρα. Και στη λαμογιά. Η ηλεκτροδότηση στο ΙBC, το περίφημο κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, για δέκα χρόνια γινόταν παράνομα από ρεύμα του ΟΑΚΑ".

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Ερ: Ποιες προσδοκίες υπάρχουν;
-"Να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις, να υπάρξει διαφάνεια, γιατί πληρώθηκαννα γίνουν έργα που δεν υπάρχουν. Όχι απλά έγινε μια υπερτιμολόγηση ή υπέρβαση του προυπολογισμού. Δεν υπάρχει καν γήπεδο. Δεν είναι, για παράδειγμα, ότι για παράδειγμα κάποιο έργο είχε προυπολογισμό 10 εκατ ευρώ και έφτασε τα 15 εκατ ευρώ, με κάποια ανάθεση της τελευταίας στιγμής, αλλά ότι δεν υπάρχει καν εργασία, ή έγιναν οι μισές και έχουν αποπληρωθεί πολλά από αυτά με βεβαιώσεις οριστικής παράδοσης και ποιοτικής παραλαβής. Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, να αποδοθούν ευθύνες σε εταιρίες. Για παράδειγμα στο ποδηλατοδρόμιο στα Χανιά, η πίστα φαίνεται να μην έχει γεωμετρικές προδιαγραφές, αφορά στα σωστά μέτρα των διαδρομών; Αφορά στις σωστές μοίρες;. Ετσι επίσης το θέμα είναι ένα τέτοιο έργο, εάν μπορεί τώρα να φτιαχτεί και πόσο θα κοστίσει να φτιαχτεί και βέβαια μετά πως θα συντηρηθεί και ποιος θα αναλάβει".

ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ Η ΡΕΜΟΥΛΑ, ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΕΡ: Είναι σημαντικό επίσης όχι μόνο η καταγραφή , αλλά και τι μπορεί να γίνει από εδώ και μετά.
-"Ναι αυτό βλέπουμε. Στην περιφέρεια χρειάζεται να υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Ολοι μιλάνε για αθλητικό τουρισμό. Στα Χανιά που είναι ένα τουριστικό κέντρο, τις νεκρές τουριστικά περιόδους, θα μπορούσαν να έρχονται ποδηλάτες από όλο τον κόσμο για προπόνηση. Σαν το ποδηλατοδρόμιο είναι πολλές ακόμα εγκαταστάσεις. Και έχουν δοθεί χρήματα για όλα αυτά, ενταγμένα στα προγράμματα εγκαταστάσεων «Ελλάδα 2004» και «Θησέας». Κάποια είναι γιαπιά, κάποια όχι, αλλά το σημαντικό είναι ότι έχουν πληρωθεί. Χρειάζεται να καταπολεμηθεί η ρεμούλα που υπήρξε στον κατασκευαστικό τομέα. Οι διαγωνισμοί που κάνουμε τώρα γίνονται κανονικά, με διαφάνεια και με κανόνες, με αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, νομικού και φυσικού προσώπου. Πολλοί από αυτούς είναι και εντός των τειχών, ίσως τώρα βρίσκονται σε σύνταξη".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΕΡ: Παράλληλα χρειάζεται και σχέδιο ανάπτυξης. Υπάρχει και πιο είναι αυτό;
-"Από το πρόγραμμα των Δημοσίων επενδύσεων για την περιφέρεια, η λογική υπαγορεύει, όχι στα μεγάλα γήπεδα. Για να μην μπερδευτεί ο κόσμος δεν αναφέρομαι στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναικού. Μιλάμε για έργα με βάση το διαθέσιμο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, έργα που θα πληρώνονται και έργα που θα γίνονται. Εντάσσουμε 30 με 50 κάθε χρόνο. Για τα δύο τελευταία χρόνια που πέρασαν, πρόπερσι έγιναν 45 και πέρσι 58 έργα λειτουργικά για την κοινωνία, με λογική αποκέντρωσης, μικρά και χρηστικά για τους δημότες. Και βεβαίως έχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ως προτεραιότητα. Θα γίνει αξιολόγηση, ορισμένα γήπεδα έχουν κοινωνική σημασία, όπως αυτό στο Αμύνταιο και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Υπάρχει επίσης πρόγραμμα για το Βόρειο Αιγαίο, τη Νησιωτική χώρα, προκειμένου τα νέα παιδιά να μένουν εκεί, να μην φεύγουν και να ρημάζει ο τόπος. Δεν απαιτείται όμως μόνο κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας τοπικά και αλλαγή φιλοσοφίας για το είδος των υποδομών, που εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες και αθλητικές πολιτικές. Αναφέρω σαν παράδειγμα την περίπτωση του Βορείου Αιγαίου το οποίο βρίσκεται στη τελευταία θέση σε αθλητικές υποδομές μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Και μάλιστα τη Λέσβο, το μεγαλύτερο από τα νησιά με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Με περισσότερους από 80.000 κατοίκους έχει μείνει χωρίς κολυμβητήριο, με ένα μικρό απαρχαιωμένο κλειστό γυμναστήριο στη Μυτιλήνη και περισσότερα από δέκα ξερά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Κάποιοι όμως το 2013 επέλεξαν να διαθέσουν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο γήπεδο της Μυτιλήνης μόνο και μόνο για να αγωνισθεί εκεί η ΠΑΕ Καλλονή. Ήταν θέμα συγκεκριμένης και κοντόφθαλμης πολιτικής επιλογής. Το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και την ευθύνη του ελληνικού αθλητισμού, αντιληφθήκαμε ότι από τα 10 εκατ. ευρώ του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, τα 7,5 είχαν διοχετευθεί στην Αργολίδα και ο τότε Υπουργός κ. Ανδριανός το γνωρίζει. Και δεν πήγαν μέσω Δήμων, αλλά όλη την ευθύνη επίβλεψης και αποπεράτωσης επωμίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ, με συνέπεια όλο το τεχνικό προσωπικό της ΓΓΑ να είναι μονίμως απασχολημένο εκεί".

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

ΕΡ: Είναι θέματα που δεν εξαντλούνται σε μία συζήτηση. Κορυφαία ζητήματα που εξελίσσονται και παρακολουθούμε γιατί μας αφορούν όλους. Θα ήθελα να περάσουμε σε ένα διαφορετικό θέμα, που δημιούργησε πολλές συζητήσεις και σχόλια. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Τι έγινε λοιπόν, γιατί τελικά διεξήχθη ο τελικός, πως κρίνεται τα γεγονότα στο Βόλο;
-"Καταρχήν τον προβληματισμό για την διεξαγωγή του τελικού ανακίνησε ο Υπουργός κ. Βασιλειάδης, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν τηρηθεί βασικές διατάξεις περί βίας για την εποπτεία και τα εισιτήρια. Και το έπραξε ως όφειλε, με αποκλειστικό γνώμονα την ασφάλεια των φιλάθλων και των ποδοσφαιριστών. Χωρίς καμιά σκοπιμότητα, αλλά με συναίσθηση της ευθύνης. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, τελικός ή αγώνας χωρίς να υπάρχουν αριθμημένα εισιτήρια. Είναι επίσης πρωταρχικός όρος διεξαγωγής παιχνιδιών από την UEFA, που μετά την τραγωδία στο Χέιζελ απαγόρευσε να γίνονται αγώνες με ορθίους. Κάθε θέση για ένα φίλαθλο. Είναι το αυτονόητο. Είναι όμως ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού αθλητισμού να προσπαθεί να πείθει την εκάστοτε ηγεσία της ΕΠΟ, ότι εκείνη οφείλει να εναρμονίζεται με αυτονόητους κανονισμούς της UEFA για την ασφάλεια των θεατών;"

ΕΡ: Όμως κάποιοι λένε ότι αργήσατε να αντιδράσετε, δεν το γνωρίζατε πιο πριν;
-"Εμείς όταν πήραμε προσκλήσεις και εισιτήρια για δική μας χρήση, αργά το απόγευμα της Πέμπτης διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις. Ο κ. Βασιλειάδης άμεσα ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΕΠΟ, αστυνομία όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, για να εφαρμοστεί ο νόμος. Έκανε το αυτονόητο".

ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΕΡ: Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν για αναβολή,υπήρξαν πιέσεις από τις ομάδες να γίνει ο τελικός.
-"Εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και δεν δεχθήκαμε πιέσεις από τις ομάδες. Η προκήρυξη του Κυπέλλου και των αγώνων, προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την διεξαγωγή του αγώνα ή το ενδεχόμενο αναβολής του. Ολοι οι συναρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, έγινε πρόταση να αριθμηθούν οι θέσεις του σταδίου, να υπάρξει δυνατότητα επόπτευσης και ταυτοποίησης της θέσης των φιλάθλων, κάτι που απασχολούσε επίσης για φορολογικούς λόγους. Αυτό είναι σημαντικό και δεν το έχει αναφέρει κανένας. Μέσω των ακυρώσεων γίνεται η εκκαθάριση του αγώνα. Ο έλεγχος στις θύρες έχει να κάνει με πόσους μπήκαν και πόσοι φόροι αντιστοιχούν στο Κράτος. Ναι, λέω ξανά υπήρξε σκέψη για αναβολή, άλλωστε το δελτίο Τύπου της ΓΓΑ (στις 04:50 την Παρασκευή), δεν μιλούσε για οριστική απόφαση, αλλά για αναμονή των εκθέσεων των φορέων που έχουν την αρμοδιότητα να εισηγηθούν στον υπουργό, βάση του αθλητικού νόμου. Περιμέναμε τις εκθέσεις των αρμοδίων φορέων και της αστυνομίας, που έφτασε το Σάββατο. Λίγες ώρες πριν από τον αγώνα, τι θα μπορούσε να κάνει ο Υπουργός, όταν ήδη στο Βόλο βρίσκονταν 20.000 φίλαθλοι; Όταν μάλιστα υπήρχαν εγγυήσεις από όλους. Ακόμα και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός έδωσε άδεια τέλεσης του αγώνα, χωρίς να έχει την απόφαση του Υπουργού. Κι αυτό ας αξιολογηθεί αναλόγως"

ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΞΥΛΟ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ, Ο ΜΠΕΟΣ ΑΛΩΝΙΖΕ ΜΕΣΑ

ΕΡ: Εσείς πήγατε στο γήπεδο, τι λέτε για όλα αυτά που έγιναν, κυρίως πριν από την έναρξη του ματς;
-"Ναι πήγα, με ιδιωτικό αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τα παιδιά μου και δεν μπορούσα να πλησιάσω στο γήπεδο όταν έφτασα, γιατί έπεφτε ανελέητο ξύλο. Για μία ώρα έβλεπα από έξω τα γεγονότα στην πεζογέφυρα, όπου δεν υπήρχε φύλαξη, ούτε τα σχετικά κιγκλιδώματα που είχαν συμφωνηθεί. Ακολούθησα με το αυτοκίνητό μου το πούλμαν της ΑΕΚ που στάθμευσε κάτω από την εξέδρα ων οπαδών του ΠΑΟΚ με τις πέτρες να πέφτουν βροχή, ενώ οι παίκτες του ΠΑΟΚ έφταναν με τα πόδια διότι το δικό τους λεωφορείο δεν μπορούσε να πλησιάσει. Οργανωτικός τραγέλαφος. Μετά, αφού μπήκα στο γήπεδο, είδα τι γινόταν μέσα. Εκεί παρακολουθούσα τον έκπτωτο από τον αθλητισμό και την Δημοτική Αρχή, Μπέο, να έχει το γενικό πρόσταγμα σε όλη την διαδικασία. Ναι, έγινε ένα επεισόδιο, ανάμεσα σε εμένα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο και τους υπευθύνους της ΕΠΟ, επειδή αρνηθήκαμε να μας πλησιάσει ο έκπτωτος κ. Μπέος, που αλώνιζε στους χώρους διαπιστευμένων επισήμων. Φύγαμε και σταθήκαμε τουλάχιστον επί είκοσι λεπτά όρθιοι, στη σκάλα, ενώ εκείνος είχε καθίσει δίπλα στον κ. Αγοραστό, τον κ. Ζαγοράκη και τον κ. Σκίμπε, σα να μην έτρεχε τίποτα. Δεν ήταν απλά ανεκτός αλλά είχε το γενικό οργανωτικό πρόσταγμα. Μετά από φασαρία που κάναμε, μόλις έφυγε κατεβήκαμε".

ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ

ΕΡ: Το θέμα που προέκυψε ξανά προς συζήτηση μετά τα επεισόδια του Βόλου, είναι γιατί η αστυνομία που πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος, να αστυνομεύει μέσα στο γήπεδο και να μην αναλαμβάνουν την φύλαξη οι ομάδες-ανώνυμες εταιρείες. Ποια η γνώμη σας; 
-"Καταρχήν θεωρώ ότι οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες πρέπει να βρίσκονται κάτω από την εποπτεία που βρίσκονται όλες οι ανώνυμες εταιρείες. Η αστυνομία να μην είναι μέσα στο γήπεδο ώστε να μην πληρώνει ο λαός την δαπάνη αυτή. Εάν η διοργανώτρια και οι ομάδες ήθελαν να φυλάξουν κανονικά θα το έκαναν. Νομίζω δεν θέλουν να εναρμονιστούν με τις στοιχειώδης αρχές της UEFA. Τόσα χρόνια η εκάστοτε ΕΠΟ, επικαλούμενη την δήθεν αυτονομία της από το συνταγματικό πλαίσιο και την συντεταγμένη αθλητική τάξη, ταλαιπωρεί την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό αθλητισμό. Αναρωτιέμαι εάν τελικά θέλουν την εναρμόνιση του ελληνικού ποδοσφαίρου με τα διεθνή στάνταρ, σε θέματα ασφάλειας, βίας, απόδοσης δικαιοσύνης, αξιοπιστίας, διαφάνειας. Ας μην θυμούνται το αυτοδιοίκητο όποτε τους συμφέρει και όποτε δεν τους συμφέρει να εγκαλούν την πολιτεία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

      ( - Για να μας αφήσετε το σχόλιό σας πατήστε εδώ )

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

671829
ΣήμεραΣήμερα169
ΧθεςΧθες193
ΕβδομάδαΕβδομάδα575
ΜήναςΜήνας6515
ΣυνολικάΣυνολικά671829
Επισκέπτες Online 7

Συλλογή Απόψεων

Σας αρέσει η νέα μας ιστοσελίδα ;

Πολύ - 55.6%
Αρκετά - 22.2%
Λίγο - 11.1%
Καθόλου - 11.1%

Συνολικές ψήφοι: 9
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 04 Ιαν 2013 - 11:00
Facebook