1305525-1

Το εκτενές ρεπορτάζ του Yury Malinov στο ιστορικό και έγκυρο ρωσικό κρατικό πρακτορείο TACC σχετικά με την ανακοίνωση του “Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης” (ΔΗ.Κ.Ε.Α) με επικεφαλής τον Παν. Λαφαζάνη και του “Πανελλήνιου Κινήματος Ελληνορωσικής Φιλίας” (ΠΑ.ΚΙ.Ε.Φ) με επικεφαλής τον Γιάννη Κοτσαϊλίδη για την απαράδεκτη εγκατάσταση νέων αμερικάνικων βάσεων, κυρίως σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, έρχεται να καταδείξει, πέραν των άλλων, την βαθύτατη ανησυχία της Ρωσίας από τα σχέδια περαιτέρω στρατιωτικής αμερικανοποίησης και στην ουσία αμερικάνικης στρατιωτικής κατοχής του Αιγαίου, πράγμα που επιπλέον εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας και όλης της περιοχής στους πρωτοφανείς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του νεοαποικιακού αμερικανονατοϊκού μπλοκ.

Στη συνέχεια η iskra καταχωρεί όλο το ρεπορτάζ του TACC και του ανταποκριτή του Yury Malinov:

ΑΘΗΝΑ, 4 Αυγούστου. /TASS/. Τα ελληνικά κόμματα «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης» και «Πανελλήνιο Κίνημα Ελληνορωσικής Φιλίας» χαρακτήρισαν αντιρωσικά τα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Αυτό αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο πολιτικών δυνάμεων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr .

Τα ελληνικά κόμματα πιστεύουν επίσης ότι η διευρυμένη στρατιωτική παρουσία της Ουάσιγκτον στο Αιγαίο θα επιταχύνει τη διχοτόμησή του και θα νομιμοποιήσει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στα ύδατα και τα νησιά του Αιγαίου και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η τροπολογία του Κογκρέσου στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2024 ανοίγει το δρόμο για μια διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και για πρόσθετες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία, ειδικά στα ελληνικά νησιά», αναφέρει το έγγραφο. «Σε 120 ημέρες, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία: “θα ετοιμαστεί γνωμοδότηση για τις περιοχές που ενδιαφέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες για αυτή την πρόσθετη στρατιωτική παρουσία και τις πρόσθετες ατρατιωτικές υποδομές.

Στην ελληνική αποικία, οι αμερικανοί νεοαποικιοκράτες αποφασίζουν, ακόμη και χωρίς τη γνωμη της υποτελούς ελληνικής κυβέρνησης, την έκταση και της τοποθεσίας της αυξημένης στρατιωτικής τους παρουσίας και κυρίως πόσες, πότε και πού θα ιδρύσουν στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα δύο κόμματα, με αυτή τη νομοθετική τροποπολογία από το Κογκρέσο και την συναίνεση σε αυτήν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις δυνάμεις του παραδομένου ελληνικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, το Αιγαίο μετατρέπεται πλήρως και απόλυτα σε αμερικάνικο κατεχόμενο στρατιωτικό έδαφος και μια αμερικανική στρατιωτική λίμνη.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι με αυτή την τροπολογία «τα νησιά του Αιγαίου θα μετατραπούν σε μια τεράστια παράνομη και στρατιωτική θαλάσσια και νησιωτική πλατφόρμα για επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Ρωσία και τον έλεγχο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.”

Οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αιγαίο θα φέρει πιο κοντά τη διχοτόμηση του και θα νομιμοποιήσει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η μετατροπή του Αιγαίου σε μια στρατιωτικοποιημένη ζώνη αμερικανικής στρατιωτικής κυριαρχίας, ο αμερικανικός έλεγχος και οι αμερικανικές βρώμικες αντιρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα προστατεύσουν σε καμία περίπτωση το Αιγαίο από την τουρκική απληστία, την τουρκική επιθετικότητα και τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια. και αντίθετα θα νομιμοποιήσουν το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Μητέρας Πατρίδας» (δηλαδή τις αξιώσεις της Άγκυρας για τεράστια χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα)

Το ΔΗ.Κ.Ε.Α και το ΠΑ.ΚΙ.Ε.Φ τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν δικαίωμα να συναινέσουν στην «ιμπεριαλιστική» τροπολογία στον προϋπολογισμό του Κογκρέσου των ΗΠΑ, πόσο μάλλον που τέτοια πρόθεση δεν εκφράστηκε ούτε έμμεσα στις προεκλογικές εξαγγελλίες της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, μετά την οικονομική της υποδούλωση, δεν μπορεί να υποθηκεύση το έδαφος και το μέλλον της για να εξυπηρετήσει τις στρατιωτικές περιπέτειες της αμερικανο-αγγλοσαξονικής νεοαποικιοκρατίας, που μπορούν να κάνουν το Αιγαίο και τη χώρα μας θύμα στον επιθετικό αμερικανονατοϊκό πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση”.

Το «Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης» και το «Πανελλήνιο Κίνημα Ελληνορωσικής Φιλίας» καλούν όλους τους Έλληνες πατριώτες, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης, να ενταχθούν σε ένα μεγάλο πατριωτικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο και καλούν ιδιαίτερα τη νεολαία σε μεγάλο ενωτικό αγώνα για να ματαιώθουν τα σχέδια της αμερικανικής στρατιωτικοποίησης και της αμερικανικής κατάληψης του Αιγαίου. Για να γίνει το Αιγαίο μια ελεύθερη και ειρηνική θάλασσα, όπου θα εφαρμόζεται πιστά το διεθνές δίκαιο και θα το μετατρέπει σε θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ λαών και χωρών», ανέφεραν τα μέρη.

Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και οι νέοι στρατιωτικοί σχεδιασμοί τους στο Αιγαίο

(Ρεπορτάζ του TACC)

Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ενέκρινε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, η οποία ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Παραπολιτικά. Η τροπολογία καλεί τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών να διερευνήσουν από κοινού τις υπάρχουσες ευκαιρίες για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προσοχή στα νησιά, σημειώνει η εφημερίδα. Η Γερουσία έχει ήδη ψηφίσει το δικό της νομοσχέδιο και τα δύο νομοθετικά σώματα διαπραγματεύονται τώρα για να σχηματίσουν ένα τελικό κείμενο που θα σταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε αλλαγές τον Οκτώβριο του 2019 στη συμφωνία για την αμοιβαία αμυντική συνεργασία, η οποία συνήφθη το 1990. Το έγγραφο αναφέρεται στην επέκταση της ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης, στη χρήση αεροπορικής βάσης κοντά στην πόλη της Λάρισας, βάσης αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο (περιοχή Μαγνησίας) και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στα βορειοανατολικά. Ελλάδα. Προβλέπει επίσης τη δυνατότητα χρήσης οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής εγκατάστασης στο έδαφος της Ελλάδας με τη συγκατάθεσή της. Στις 14 Οκτωβρίου 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπέγραψαν ένα δεύτερο πρωτόκολλο στην Ουάσιγκτον για την τροποποίηση της αμυντικής συμφωνίας, η οποία προσθέτει τέσσερις ακόμη στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Πρόκειται για το στρατιωτικό στρατόπεδο Γιαννουλή στην Αλεξανδρούπολη, τη ναυτική βάση Κρήτης, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο (περιφέρεια Πιερίας) και το στρατόπεδο Γεωργούλα (πλησίον αεροπορικής βάσης στη Λάρισα).

πηγή: iskra.gr/

 

      ( - Για να μας αφήσετε το σχόλιό σας πατήστε εδώ )

Αναζήτηση

Επισκεψιμότητα

782178
ΣήμεραΣήμερα2
ΧθεςΧθες185
ΕβδομάδαΕβδομάδα1343
ΜήναςΜήνας3568
ΣυνολικάΣυνολικά782178
Επισκέπτες Online 7

Συλλογή Απόψεων

Σας αρέσει η νέα μας ιστοσελίδα ;

Πολύ - 55.6%
Αρκετά - 22.2%
Λίγο - 11.1%
Καθόλου - 11.1%

Συνολικές ψήφοι: 9
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: 04 Ιαν 2013 - 11:00
Facebook